Emigreren naar Zwitserland, een gids voor verpleegkundige

Emigreren klinkt niet alleen stoer, het is ook heel stoer. Je vertrouwde leventje achterlaten, voor iets heel nieuws. Een spannende tijd, waarin veel geregeld moet worden.
Emigreren naar Zwitserland

Een spannende tijd, waarin veel geregeld moet worden

Want als je gaat emigreren naar Zwitserland, moet je je in Nederland uitschrijven bij je gemeente en in Zwitserland je vervolgens weer aanmelden. Dan ben je officieel inwoner van Zwitserland. Maar je moet ook rekening houden met een nieuwe zorgverzekering, of een bankrekening waar jouw nieuwe werkgever straks je salaris op kan storten.

En verhuis je maar met een klein koffertje, of neem je je hele inboedel uit Nederland mee?  Is dit laatste het geval, dan moet dit in sommige gevallen van tevoren bij de douane aangegeven worden.

En dan ben je eindelijk in Zwitserland, maar waar ga je dan wonen en hoe vind je zo snel een nieuwe woning? Nou, been there, done that. Dus hier vind je alle informatie en handige tips over het emigratieproces naar Zwitserland.

Zorgverzekering

Ook Zwitserland kent een verplicht zorgverzekeringsstelsel, waarbij je verplicht bent een basiszorgverzekering af te sluiten. Ook hierbij geldt: deze prijzen liggen hoger dan in Nederland en zijn afhankelijk van waar je woont, je leeftijd, het eigen risico en de verzekeringsvorm die je kiest.

Een basiszorgverzekering met maximaal eigen risico (2500 CHF) bedraagt rond de 350 CHF per maand. Vanaf het moment van inschrijven bij de gemeente ben jij verplicht om binnen 3 maanden een zorgverzekering af te sluiten. En doe dit op tijd, want de kosten worden met terugwerkende kracht verrekend. De kosten worden dus berekend vanaf het moment dat jij ingeschreven staat in de gemeente. 

Zwitserse zorgverzekering
Swiss healthcare

Alle verzekeraars bieden dezelfde basiszorgverzekering aan, dit is namelijk wettelijk geregeld en voor elke basisverzekering is een acceptatieplicht. Dus stel je hebt een chronische ziekte, ze mogen je niet weigeren. De premies verschillen per kanton en daarbij zijn er nog verschillende premies voor kinderen, studenten en senioren. 

Om te weten welke premie voor jou toepasselijk is, of om premies van verschillende zorgverzekeraars te vergelijken bestaat een hele handige website, www.comparis.ch. Neem vooral een kijkje. 

De premies worden jaarlijks gewijzigd en worden dus eigenlijk ook hier jaarlijks verhoogd. In oktober maakt elke zorgverzekering hun nieuwe premie voor het aankomende jaar bekend. Vaak loont het zich om even een kijkje te nemen op comparis om te berekenen wat voor jou voor het komende jaar de voordeligste premie zou kunnen zijn. Of ben je niet tevreden met je zorgverzekering dan kun je op dit moment ook nog gaan wisselen. Opzeggen van je Krankenkasse moet vóór 1 december. Op de website van je huidige zorgverzekering vind je of opzeggen per brief of per email kan. Meer hierover kun je ook lezen in onze blog Bespaar tips

Zorgverzekering Modellen

Hierbij bel je eerst met je zorgverzekering en die wijzen je dan een arts toe. Ze zijn 24/7 bereikbaar. De arts van de verzekering bepaalt uiteindelijk of en naar welke arts je kunt gaan. Bij noodgevallen kun je natuurlijk altijd direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit is de goedkoopste premie.

Het HMO-model is het best vergelijkbaar met een zeer uitgebreide huisartsenpraktijk. 

Net als in Nederland, moet je bij het huisarts-model eerst naar een huisarts, voordat je naar een specialist kunt. 

Met het standaardmodel heb je vrije artsenkeuze. Je hoeft niet, zoals in Nederland, eerst naar de huisarts voordat je naar een specialist kunt. Het standaardmodel heeft een hogere premie.

Zwitserland is geen lid van de EU, maar met jouw EU paspoort mag je wel de grens over

Wat betekent dat jij met je Nederlandse paspoort of ID kaart vrij door Zwitserland kan reizen. Met een EU paspoort mag je maximaal drie maanden in Zwitserland blijven, om vakantie te vieren of te solliciteren. Werken mag niet!  

Ben je van plan om te emigreren naar Zwitserland en dus langer dan 3 maanden te blijven, dan moet je bij de Einwohnerdienste, Migration und Fremden Polizei (EMF) een verblijfsvergunning, ook wel Ausländerausweis, aanvragen. Een belangrijke voorwaarde bij het aanvragen is dat je in je onderhoud kunt voorzien. Wat dus betekent dat je hier een baan moet hebben, of een echtgenoot die Zwitsers is,  iemand die garant voor jou wil staan of een hele dikke, vette bankrekening. 

Dikke tip: kijk van tevoren goed op welke tijden ze geopend zijn en neem voor de aanvraag ruim de tijd, want afhankelijk van de drukte kan het zomaar 3 uur in beslag nemen. 

Voor de aanvraag heb je verschillende documenten nodig. Laat gerust weten of je hier hulp bij nodig hebt. Mountainurse heeft een handige, waardoor je zekerste weten alles bij je hebt en je aanvraag soepel verloopt. 

Goed om te weten is dat er verschillende soorten verblijfsvergunningen zijn, namelijk:

L Vergunning: 

Deze krijg je wanneer je een tijdelijk arbeidscontract hebt, bijvoorbeeld wanneer je in Zwitserland stage loopt. Je vergunning kan je laten verlengen, zolang je nog steeds voldoet aan de voorwaarde dat je in je eigen onderhoud kan voorzien.aan de voorwaarde, om in je eigen kosten te voorzien, kan voldoen.

B Vergunning:

Wanneer je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd hebt, krijg je in de meeste gevallen een B-Ausweis. Deze vergunning is 5 jaar geldig en kan je telkens weer met 5 jaar verlengen, mits je kan aantonen dat je aan de voorwaarden kan blijven voldoen.

C Vergunning: 

Na 5 jaar in Zwitserland gewoond te hebben is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning, ook wel de Niederlassung Bewilligung genoemd. 

Zwitsers paspoort:

Na minstens 10 jaar in Zwitserland gewoond te hebben, kun je ervoor kiezen om een Zwitsers paspoort te nemen. Extra kanttekening, volgens de Nederlandse regels, moet je dan je Nederlandse paspoort inleveren

Bankrekening

Een bankrekening openen in Zwitserland gaat eigenlijk zeer gemakkelijk. Je kan dit alleen pas regelen, als je hier woont. Maar eigenlijk kan je dan elke bank binnenlopen en vragen of je bij hen een bankrekening mag openen. Vergeet hierbij niet om je paspoort , je Aufenthaltsbewilligung en kopie van je contract mee te nemen. 

Bekende Zwitserse banken zijn: UBS, Postfinance, BEKB, en Raiffeisen.

Tip Zwitserland

Tip: Bij je UBS kun je sinds dit jaar ook online een bankrekening openen. Een ander voordeel van de UBS is, dat je hier ook een rekening kan openen als je alleen in aanmerking komt voor een L-Aufenthaltsbewilligung.

Daarnaast heeft de UBS een gemakkelijke online omgeving en ondersteunt TWINT. TWINT is ook wel het Tikkie van Zwitserland en dus super handig om te hebben. Bij de UBS krijg je automatisch ook 2 creditcards, een VISA en een Mastercard. Dit is namelijk ook niet bij elke bank hetzelfde.

Woning zoeken in Zwitserland

Een woning zoeken in Zwitserland

Alvorens je een verblijfsvergunning aan kan vragen heb je een vast woonadres nodig en is het handig om een Zwitserse bankrekening te openen. Hier begint een beetje het kip en het ei verhaal, want voor het vinden van een woning heb je een verblijfsvergunning nodig en voor het aanvragen van een verblijfsvergunning heb je een woonadres nodig. Neem dus even contact op als je hier hulp bij kan gebruiken.

Voor het vinden van een woning kan je het beste sites als Immoscout en Flatfox afstruinen. De huurprijzen zijn hoog, helemaal in vergelijking met Nederland, waardoor ook in Zwitserland woningen worden gedeeld. Dit heet een WG: wohngemeinschaft en kan vergeleken worden met een studentenhuis van 2 – 3 bewoners.

Door op woningen te reageren krijg je een bezichtigingsafspraak, waarbij je met meerdere gegadigden tegelijk de woning kan gaan bekijken. Tijdens zo’n bezichtiging krijg je een formulier, waarmee je kan ‘solliciteren’ op de woning. Stel je wilt de woning hebben, dan solliciteer je dus met het formulier op de woning. Ook vragen ze naar een verklaring van goed gedrag. Dit heet in het Duits ook wel het ‘Betreibung Register Auszug’. Deze kun je online aanvragen en kost gemiddeld CHF29,-.  De verklaring is 3 maanden geldig. 

Ook wordt er door de verhuurder vaak om een loonstrookje gevraagd, dit is heel normaal. Hiermee maak jij inzichtelijk dat je de huur kunt betalen. De Zwitsers gaan ervan uit dat gemiddeld 1/3e van je loon naar de huur gaat. 

Mocht je nou niet in staat zijn om zelf bij een woning te gaan kijken, neem dan even contact met op en misschien kan mountainurse wat voor je betekenen.

Dikke tip: Ook in Bern zijn er veel gegadigden en relatief weinig woningen beschikbaar, probeer dus op te vallen bij je bezichtiging. Het schrijven van een persoonlijke brief kan je helpen om op te vallen tussen alle gegadigden.

Borg bij woninghuur in Zwitserland

Wees voorbereid, het is heel normaal dat er 2 of 3 maanden huur als borg worden gevraagd. En aangezien de huurprijzen anders zijn dan in Nederland, kan dit soms een aardig hoog bedrag zijn.

Is het nog niet gelukt om een vaste woning te vinden? Je kan ook een gemeubileerde woning voor bijvoorbeeld 1 tot 3 maanden huren en dan van daaruit op je gemak een nieuwe woning zoeken. Er zijn genoeg mensen die hun woning in verband met een reis onderverhuren. Een handige website hiervoor is ums. Een andere optie zou nog een personeelshuis kunnen zijn. Deze worden veelal door de grotere ziekenhuizen aangeboden en variëren in prijs. Wat bij alle gelijk is, is het huisdierverbod en het opzegtermijn van 3 maanden.

Andere handige websites voor woningverhuur:

www.immoscout24.ch 

www.flatfox.ch 

www.comparis.ch 

www.homegate.ch 

www.newhome.ch

www.ronorp.net 

www.facebook.com → Facebook marketplace

Emigreren naar Zwitserland en douane

Things get real! Bereid je goed voor op de verhuizing en houd rekening met grenscontrole en de douane. Hier vind je alle informatie over deze onderwerpen. 

Goederen ouder dan 18 maanden

Wanneer je met je verhuisboedel naar Zwitserland verhuist, kun je onder de juiste voorwaarden deze goederen zonder omzetbelasting invoeren. Dit kan met formulier 18.44. Voorwaarde: Hierbij moeten de goederen wel ouder zijn dan 18 maanden

Goederen jonger dan 18 maanden

Heb jij net nieuwe meubels in Nederland gekocht en wil je deze graag meenemen, dan zal je omzetbelasting moeten betalen. Bij het invoeren van nieuwe goederen heb je formulier EUR1 nodig. Invoerrechten hoef je in beide gevallen niet te betalen, omdat Zwitserland een handelsovereenkomst heeft met EU-landen.

Goederenlijst

Daarnaast wil de douane weten wat er verhuisd gaat worden. Dit houdt in dat je per verhuisdoos moet samenvatten wat erin zit. Dit hoeft niet op het aantal nauwkeurig, maar label het met bijv. servies, keukengerei, herenkleding, badartikelen etc.

Deze formulieren zijn bij mountainurse voorhanden, dus meld je gerust.

Douanekantoor

Last but not least: het douanekantoor aan de grens. Je meldt je bij de Duitse balie, waar je een stempel krijgt op je 18.44 of EUR1 formulier en vervolgens geef je deze af aan de Zwitserse balie, beide balies zijn in hetzelfde gebouw.

Nog goed om te weten: dit douanekantoor is van maandag t/m vrijdag geopend. Dit betekent dus dat je in het weekend niet je spullen kan verhuizen.

Kleine inboedel

Kom je nou alleen met de inboedel van je studentenkamer en past dit in een `normaal` busje, dan kun je gewoon als auto de grens over en hoef je niets invoeren, mits alles ouder is dan 18 maanden. De 18 maanden regel geldt altijd!

Verhuizen naar Zwitserland
Meer weten over emigreren naar Zwitserland?

Ik vertel je graag meer